AEG Electrolux hivatalos viszonteladója

Indukciós főzőlap működése, leírása

 

Az indukciós főzőlap működési elve


Nagyon sokan azok közül, akik ellátogatnak hozzánk megkérdik, hogy akkor hogy is működik az indukciós főzőlap? Miért is olyan hatékony?

Az indukciós főzőlap abban jó, hogy a kerámia vagy az ellenállással működő főzőlapokkal ellentétben nem az üveget vagy a lapot melegíti fel, hanem az edény belsejében keletkezik a hő a mágneses indukció hatására. Fizika óra régen én is tanultam az elektromágneses indukcióról de sajnos azóta sokat felejtettem, így nekem is a netet kellett feltúrni azért, hogy a következőket megtudjam: ha egy elektromos vezetőt helyeznek el egy változó mágneses mező közelében, akkor elektromosság keletkezik a vezetőben. Ugyanezt a jelenséget használják ki az elektromotorok és generátorok.

De hogy is működik ez főzés közben? Az indukciós főzőlapoknál egy elektromágnest helyeznek a főző felület alá. Mikor a váltakozó áram átmegy ezen az elektromágnesen, akkor egy gyorsan változó mágneses mező keletkezik. Ha e felé egy nagy vas tárgyat helyeznek, akkor elektromos áram keletkezik a tárgyban, és ellenállás hő keletkezik. A hagyományos - például kerámia - lapokkal ellentétben a melegítés önmagában az edényben történik, és nem az alatta lévő lapon. Emiatt kevesebb hő vesztódik el, az pont ott keletkezik, ahol kell.

Amiatt, hogy nem a lap, hanem az edény belseje melegedik, a főzőlap sem melegedik fel - legalább is nem túlzottan, hanem annyira, amennyire az edény leadja a hőt. Ha szülők tanácsát meg nem fogadó gyermekekre gondolunk, akkor ezt rendkívül jól jöhet!

Az éttermekben dolgozó szakácsok imádják az ilyen jellegű főzőlapokat, mert sokkal jobban lehet ellenőrizni a fazék belsejében keletkezett hőt. Az indukciós lapok által generált hőfokot gyorsan lehet változtatni, hiszen a mágneses mező erejét kell csupán módosítani ehhez. Ennek köszönhetően az edényben keletkező hő szinte azonnal változik.

Amint már említettem, az indukciós lapok esetében kevé hő vesztődik el, vagyis a lap nagyon hatékony. Emiatt kevesebb ideig kell főzni, kevesebb áramot használ a lap. A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos lapok hatékonysága 50 százalékos, az indukciósé 80 százalékos - a hagyományos gáztűzhelyeké pedig 30 százalékos!!! Vagyis a vizet fele idő alatt lehet felforralni.

Az indukciós lapok egyedüli hátránya, hogy csak vasat tartalmazó edénnyel lehet őket használni. A főzőlaphoz vásárláskor adtak egy mágnest is, ha az az edény aljára tapad, akkor használható az indukciós lapon, ha nem, akkor sajnos nem használható. Az aluminíum, réz, kerámia vagy üvegedényekkel nem használható. A vas, acél, rozsdamentes acél elvileg megfelel - a mágneses teszt elárulja. De ha erre is lusták lennénk, akkor helyezzük az edényt a lapra, kapcsoljuk be, ha nem megfelelő az edény anyaga, akkor pillanatokon belül kikapcsol, ha pedig megfelelő, akkor már forr is a víz.

forrás: link
Copyright ? 2015. POLIGON KFT.